Vraag je je wel eens af waarom een auto verzekeren verplicht is? Voordat je in Nederland de weg op mag met jouw nieuwe voertuig dien je de verzekering af te hebben gesloten. Alleen zit je hier lang niet altijd op te wachten. Het vergelijken van de verzekeringen, de verschillende dekkingen en de polisvoorwaarden doornemen: het neemt allemaal veel tijd in beslag. En deze tijd spendeer je liever aan het rijden in jouw auto. Toch is het aan te raden om hier de tijd voor te nemen. Maar waarom is dit dan precies? Onderstaande informatie zet precies op een rij waarom het afsluiten van de verzekering verplicht is en waarom deze ook niet mag ontbreken voor jouw nieuwe voertuig. 

Een bescherming op de weg 

Een auto verzekeren doe je dus in eerste instantie vanwege de wettelijke verplichting. Iedereen die op de Nederlandse wegen wilt rijden moet de auto verzekerd hebben. Je ontkomt er dus niet aan om enkele tientjes per maand uit te geven aan een verzekering. Hiervoor is in eerste instantie alleen een basisverzekering nodig. Deze WA-verzekering dekt de aansprakelijkheid bij schade aan anderen en hun eigendommen. Hiermee is dus eigenlijk iedereen op de weg verzekerd van een goede afhandeling van een eventuele schade. Je kunt het dus zien als een bescherming voor jezelf en anderen. De verzekering vergoedt daarbij niet alleen de schade aan het voertuig, maar ook het medisch letsel dat met het ongeluk gepaard gaat. De hoge rekeningen hoef je dus niet meer van jouw spaarrekening te betalen. 

Wettelijk de aansprakelijkheid geregeld

De wettelijk verplichting van een BMW verzekeren dekt uitsluitend de aansprakelijkheid bij schade inclusief de medische kosten aan anderen. Jouw eigen voertuig is hiermee niet beschermd als je zelf het ongeluk veroorzaakt. Het kan echter wel gemoedsrust geven om te weten dat de schadeafhandeling soepeler verloopt door de verzekering. Je bent niet verplicht om voor een uitgebreide verzekering te kiezen als jou dit niet nodig lijkt. Het kan echter wel. In dit geval kan je kiezen voor een verzekering die de schade aan jouw voertuig dekt in het geval van brand of diefstal, maar ook de schade dekt in het geval je zelf een ongeval hebt veroorzaakt. De aanvullende opties maken het dan helemaal af. 

Hoge boetes zonder verzekering

Maar wat gebeurt er dan eigenlijk als je geen verzekering hebt afgesloten voor jouw auto? In eerste instantie lijkt het weinig uit te maken. Als je niet betrapt wordt, zijn er immers geen consequenties. Echter is er eens in de zoveel tijd een steekproef. Mocht jouw auto gecontroleerd worden en er blijkt geen verzekering te zijn, dan kun je een hoge boete verwachten. Indien er na de controle nog altijd geen verzekering is, kan het zelfs juridische problemen met zich meebrengen. Je kunt tijdelijk je rijbewijs kwijtraken, waardoor je alsnog niet geniet van de autoritten die je zou kunnen maken met jouw voertuig. Zorg er daarom voor dat je de verzekering regelt voordat je bij de autodealer wegrijdt.