Ah, het oude brommer vs scooter debat – het gaat nooit weg, maar we zijn hier om het te regelen, voor eens en voor altijd!

Bromfietsen en scooters bieden een kosteneffectieve transportoptie voor nieuwe rijders, of degenen die op zoek zijn om de kosten laag te houden. De eenvoudigste fiets om een lange carrière van gelukkig en veilig rijden mee te beginnen is ongetwijfeld een bromfiets, of eigenlijk, is het een scooter?

Er is veel verwarring over wat het verschil is tussen deze twee soorten vervoer, en welke het beste is om te kopen. Niet alleen voor beginnende bestuurders, maar ook voor meer ervaren bestuurders zijn bromfietsen en scooters een populaire optie.  Wilt u de verschillen voor eens en voor altijd uit de weg ruimen?  Lees dan verder…

Wat is een bromfiets?

Het woord “Moped” is een samenvoeging van de woorden “motor” en “pedaal”, wat bewijst dat deze kleine machines hun leven begonnen als een motor aangedreven trapfiets – het soort dingen die Franse tieners zouden gebruiken om naar school te gaan of, meer waarschijnlijk, om leden van het andere geslacht het hof te maken. Tegenwoordig worden ze echter niet meer met pedalen geleverd en zelfs als dat wel het geval was, welke zichzelf respecterende tiener zou ze dan willen gebruiken?

Bromfietsen leken vroeger meer op fietsen, met grotere wielen en een ‘step-through’ frame, maar tegenwoordig is het verschil tussen een scooter en een bromfiets vaak alleen nog te zien aan het plaatje op de fiets of aan de snelheid waarmee gereden wordt!

Bromfietsen worden gedefinieerd door hun motorinhoud, snelheid en vermogen. De meeste bromfietsen hebben een motorinhoud van 50 cc of minder en een bescheiden topsnelheid van ongeveer 28 km/u.  Niet geschikt voor snelheidsduivels, maar perfect voor nieuwelingen op de weg, of diegenen die van een rustiger tempo houden, hun snelheid, of het gebrek daaraan, is niet de echte aantrekkingskracht voor bromfietsers.

Tip: https://www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-scooter/

Bromfietsen zijn over het algemeen goedkoper dan scooters, vanwege hun kleinere motorinhoud, en zijn zeer zuinig in bezit en gebruik.

In sommige steden, zoals Londen bijvoorbeeld, kan het veel goedkoper zijn om een bromfiets te kopen om je elke dag van en naar het werk te brengen dan het openbaar vervoer te nemen.  Vintage bromfietsen zijn ook bezig met een comeback met de hippe en trendy meer dan blij om gezien te worden op een gemotoriseerde trapfiets, om hen te herinneren aan hun verknoeide jeugd.

Bromfietsen mogen vanaf 16 jaar bereden worden als je een voorlopig rijbewijs hebt en je CBT afrondt.  Wanneer je slaagt, mag je een bromfiets besturen met een maximale cilinderinhoud van 50 cc en een topsnelheid van 28 km/u.

Wat is een scooter?

Een scooter lijkt gek genoeg een beetje op een bromfiets! Het is echter de motorinhoud die de twee onderscheidt.

 

Scooters worden niet geleverd met een vast formaat motor en je kunt een enorm scala aan motorblokken krijgen, van 70cc tot 800cc!

Dit betekent dat een scooter uiteraard veel hogere topsnelheden kan halen en een veel groter vermogen heeft op de weg. Gezien het grotere vermogen en de hogere snelheid zal een scooter ook duurder zijn in aanschaf en gebruik dan een brommer.

Scooters hebben een grote schare fans onder liefhebbers van alles wat retro is en zelfs een moderne scooter is het perfecte hippe vervoermiddel voor trendy jongeren die in een stedelijke omgeving wonen. Net als bromfietsen, ze zijn vrij goedkoop te lopen en te verzekeren en zijn een praktisch alternatief voor een duurdere, high powered motorfiets.

Wat is een Maxi Scooter?

De term Maxi Scooter verwijst naar scooters met een grotere motor. Vroeger was het gemakkelijk om de verschillende soorten scooters in te delen: je had bromfietsen van 50 cc, scooters van 125 cc en scooters met een grote cilinderinhoud (meestal meer dan 500 cc), die maxi-scooters werden genoemd. Daartussen zat bijna niets.

Naarmate scooters populairder zijn geworden, is echter ook het aanbod gegroeid. Nu is de variëteit in motorinhoud enorm. Neem bijvoorbeeld Piaggio’s Vespa, zij verkopen scooters van 50cc, 125cc en 300cc, maar toch lijken ze allemaal erg op elkaar.

Uitgelicht: https://www.fastfuriousscooters.nl/elektrische-driewielers/

Dus wat definieert een maxi scooter? Voor sommigen is de scheidingslijn alleen de cilinderinhoud, de meesten noemen 250cc als de grens; alles onder 250cc is een scooter, boven 250cc ben je in maxi scooter gebied.

Voor anderen is de bepalende lijn de plaats waar de motor is geplaatst. Bij een traditionele scooter zit de motor achteraan de motorfiets, in de meeste gevallen boven het achterwiel. Bij sommige scooters met een grotere motor komen de motor en het onderstel van een motorfiets, zodat ze niet boven het achterwiel kunnen worden geplaatst, maar onder het chassis – dit maakt ze tot maxiscooters.