Na een aantal jaar elke dag in dezelfde auto te hebben gereden, kan je wel eens toe zijn aan iets nieuws. Daar hoef je niet per se een compleet nieuwe auto voor te kopen: je kan ook prima je huidige auto aanpassen. Daarin zijn de mogelijkheden eindeloos, maar over het algemeen zijn er drie soorten autoaanpassingen: mechanisch, plastisch en speciale aanpassingen voor mindervaliden. Over deze drie typen autoaanpassingen lees je in deze blog meer.

Mechanische aanpassingen

Dit soort aanpassingen betreffen de aandrijving van de auto. Een bekend voorbeeld hiervan is (chip)tunen. Hierbij wordt de software van de motor aangepast, waardoor hij meer vermogen gaat leveren. Soms kan je hierbij echter tegen de mechanische limieten van je auto aankomen en zal je deze ook moeten vervangen. Afhankelijk van je auto kan je dan kiezen voor een ander uitlaatsysteem of de toevoeging van turbo’s en/of injectoren.

Plastische aanpassingen

Plastische aanpassingen zijn aanpassingen aan het uiterlijk van de auto. Zo kan je bijvoorbeeld gaan voor een nieuwe kleur lak of een andere soort finish. Het lijkt misschien klein, maar de transformatie van glanzende naar matte lak kan de look van je auto compleet veranderen. Ook kan je kiezen om andere velgen te nemen of je huidige velgen een ander kleurtje te geven. Bovendien kan je je auto laten verlagen of bijvoorbeeld een spoiler toevoegen. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de binnenkant van je auto aan te pakken, bijvoorbeeld door andere bekleding. Maar kleine veranderingen zoals een andere pook of een ander stuur kunnen ook een grote impact hebben. Ten slotte kan je ook je dashboard een grondig aanpassen.

Aanpassingen voor mindervaliden

Ten slotte kan een auto aangepast worden zodat mensen die mindervalide zijn tóch zelfstandig van A naar B kunnen. Een voorbeeld van zo’n autoaanpassing voor mindervaliden is een aangepaste bestuurdersstoel. Door de stoel 90 graden draaibaar of in hoogte verstelbaar te maken, wordt het instappen een stuk gemakkelijker. Daarnaast is het voor personen die geen of minder kracht in hun rechterbeen hebben mogelijk om het gaspedaal naar de linkerkant te verplaatsen. Dit is alleen mogelijk in combinatie met een automaat. Voor mindervaliden die hun benen helemaal niet kunnen gebruiken is het zelfs mogelijk om de auto zo aan te passen dat hij volledig met de hand bestuurd kan worden. Dit houdt in dat ook het gaspedaal en de rem met de hand kunnen worden bediend.